O nás

Kdo jsme a proč děláme, co děláme

Co je Psychovar?

Psychovar začal původně jako domovarnický projekt Tomáše Bendy z Řevnic a jak to už někdy bývá, tento koníček mu postupem času poněkud přerostl přes hlavu. Nezbývalo tedy nic jiného, než Psychovar přetransformovat do podoby létajícího pivovaru.

Jak jsme přišli k názvu Psychovar?

Zcela jednoduše. Na neplánovaném zasedání domovarníků v Řevnickém pivovaru si během degustace jeden z nich stěžoval na problematické scezování pšeničného piva, které je poněkud složitější vzhledem k tomu, že pšeničné zrno, na rozdíl od toho ječmenného, nemá pluchy.

"Bylo to pěkný psycho," prohlásil.

"Vidíš, to by ses mohl pojmenovat Psychovar," odvětil Tomáš.

Tomáš Benda točí čajové pivo od Psychovau na Čajů Festu v Ústí nad Labem Tomáš Benda točí čajové pivo od Psychovaru na Čajů Festu v Ústí nad Labem

Následovala zábavná, asi půlhodinová diskuse, kdy si všichni zúčastnění sdělovali své představy, co vše by mohlo vyjadřovat slovo Psychovar a co všechno by mohl vařit. Pojem zbudil zájem.

A tak byl název Psychovar na světě.

Jak létající Psychovar vznikl?

Jako jeden z výrazných milníků lze bezesporu označit začátek roku 2020, kdy Jaromír Horák, známý také jako Čajomír, tvůrce Samurai Shotu a pořadatel Čajomír Festu, přemýšlel, jak by mohl rozšířit své stávají portfolio Samurai Shotu. Tomáš se ho pokoušel opakovaně přesvědčovat, aby připravil čajové pivo. Mohlo by se totiž jednat o zcela novou cestu, jak dostat čaj k typickému českému konzumentovi. Na jaře to již Jaromír nevydržel a během jednoho z pivních jednání v Řevnickém pivovaru Tomášovi řekl:

Jaromír Horák ochutnává Masopustní od Psychovaru v Řevnickém pivovaru Jaromír Horák ochutnává Masopustní od Psychovaru v Řevnickém pivovaru

"A co kdybys to čajové pivo připravil ty? Pivo je tvá parketa, máš zkušenosti s jeho vařením. Já bych ti poskytnul čajové know-how a support, dal bych ti i stánek na Čajomír Festu a můžeš si to vyzkoušet."

S tou novou představou seznámili Romana Řezáče, sládka Řevnického pivovaru, který zrovna náhodou procházel kolem nich. Romanovi se nápad tak zalíbil, že vyšel celému projektu vstříc a poskytl Psychovaru zázemí svého pivovaru.

Roman Řezáč ochutnává Vánoční od Psychovaru v Řevnickém pivovaru Roman Řezáč ochutnává Vánoční od Psychovaru v Řevnickém pivovaru

Po několika měsících experimentování tak Psychovar ve spolupráci se Samurai Shotem a Řevnickým pivovarem vyvinul první prototypy čajových piv.

A tak 15. srpna 2020 mohla mít na Čajomír Festu premiéru zbrusu nová čajová piva Juicy Maté a Golden Pu-Erh.

Co si myslí lidé o Psychovaru?

Je pro nás velmi povzbudivé, že naši zákazníci sami objevují příběhy, na které jsme sami neprišli:

"Proč se vlastně jmenujete Psychovar?" ptal se jeden z nich na Čajomír Festu.

"Protože čajové pivo přece obsahuje kofein a alkohol. Obojí to jsou drogy, které naplní vaši psýché," vysvětlila mu zcela samozřejmě zákaznice stojící ve frontě za ním.

A tak to má být. Pojem Psychovar má totiž spoustu výhod:

  1. každému je jasné, že se jedná o pivovar
  2. je snadno zapamatovatelný
  3. lidé jsou zvědaví, co se za tím skrývá
  4. a kochají se představami, co by za tím být mohlo

Psychovar nám totiž umožňuje dělat netradiční věci tak, aby jim každý rozuměl.


Slovníček použitých pojmů

Jak nás poučil dávný cimrmanologický výzkum, nedílnou součástí zábavy je i vzdělávání. A přestože ochutnávání nových piv a přechutnávání těch stávajících zábavou bezesporu je, tak je zapotřebí se poučit i v této oblasti. Proto pokud jste výše v textu nerozuměli některým pojmům, přinášíme vám jejich stručné vysvětlení včetně základního anglického překladu.

Předpokládáme, že až se všechna slovíčka správně naučíte, tak si kontrolní pětimimuntovku a její vyhodnocení už zařídíte sami.

  • Domovarnictví (angl. homebrewing) - domácí vaření piva
  • Domovarník (angl. homebrewer) - ten, kdo si vaří pivo doma
  • Chmelovar (angl. boiling) - vaření sladiny spolu s chmelem či jinými bylinami nebo kořením. Během chmelovaru dochází ke sterilizaci sladiny a přechodu hořkosti chmele, jeho aroma a chuti do vařené sladiny. Výsledkem je horká mladina
  • Mladina (angl. wort) - je vlastně nevykvašené pivo, mívá hořkosladkou chuť. Původně horká mladina se zchladí a přetáhne do spilky
  • Mláto (angl. spent grain) - tuhé zbytky po scezení sladiny, obsahuje pluchy a jejich úlomky, vysrážený bílkovinný kal a další látky. Může se jednat i o chmelové mláto, kdy pak místo zbytků použitého obilí obsahuje vyvařený chmel po chmelovaru
  • Létající pivovar (angl. gypsy brewery) - pivovar bez vlastního zázemí, pro výrobu si pronajímá výrobní kapacitu jiných pivovarů
  • Plucha (angl. glume) - obal zrna na bázi květu u klásků trav a obilí, dostatek pluch je nutný k účinnému scezování, kdy slouží jako přirozený filtr
  • Rmut (angl. mash) - směs vody a našrotovaného obilí, směs se následně postupně zahřívá a nechávají se zcukřit obilné škroby
  • Scezování (angl. lautering) - během scezování dochází k oddělení kapalné části rmutu (sladiny) od pevných zbytků sladu – tzv. sladového mláta
  • Sladina (angl. wort) - relativně čirý roztok sladké chuti, vznikne oddělením mláta od rmutu
  • Spilka (angl. fermenter) - místo, kde se mladina naočkuje kvasinkami a nechá vykvasit